Puppy Linux waarom zou je het gebruiken?

Je kan je oude laptop of computer nog jaren gebruiken met Puppy (of met een andere kleinere Linux distributie). Computers zijn nog vaak prima in orde maar worden alleen weggedaan omdat een nieuwe Windows versie er niet op draait. Dat is zonde: computers van tien tot vijftien jaar oud zijn zelfs geen probleem met Puppy Linux!

Sneller werken

Het klinkt je misschien wat vreemd in de oren maar Puppy Linux is zo klein van opzet dat je het kan draaien van een cd-rom of van een usb-stick. Je hebt zelfs geen harde schijf nodig!

Het ziet er best lekker uit

De eerste versies van Puppy zag er nogal 'oostblokkerig' uit en deed soms denken aan Windows 95 (het uiterlijk dan, niet de werking...alsjeblieft zeg). Sinds Puppy Tahr is het uiterlijk zeer netjes en heb je je bureaublad zo onder de knie. Klik hier voor de Puppy Linux Website.

Draai je hele systeem maar in de soep

Ik begin maar gelijk met misschien de belangrijkste reden om met Puppy in zee te gaan: ook al wis je al je bestanden of help je je harde schijf naar zijn/haar grootje, je bent met Puppy binnen een half uurtje weer aan het werk. Je kan het werkelijk ontzettend bont maken, maar Puppy blijft als een rots in de branding. Dit komt door de opzet van Puppy: deze bestaat maar uit een viertal bestanden.

Tijd

Je hoeft niet de hele ochtend of een dag vrij te nemen 'omdat je een besturingssysteem gaan installeren'. Neem er een uur de tijd voor en je kan beginnen met werken. Het opstarten en installeren van Puppy Linux kan gebeurd zijn in een kwartier, de rest van de tijd kan je kennis maken met je nieuwe werkomgeving. Software installeren is helemaal een fluitje van een cent, met een paar klikken is het gebeurd. En bovendien hoef je niet op zoek naar de 'juiste' software, de package manager is een soort software-centrum voor Puppy Linux.

Rescue-cd

Gebruik je Windows en ben je bang dat de hele boel wel eens in elkaar gaat storten? Dat je op een dag je computer opstart en dat de boel vastloopt zodat je nergens meer bij kan? Dan kan je Puppy-cd of usb-stick je helpen je bestanden terug te krijgen of je harde schijf te controleren op fouten. Puppy kan met elke partitie uit de voeten. Of het nu Windows is of Linux, het maakt Puppy niet uit. Kan je dus via Windows niet meer bij je bestanden, dan is de kans groot dat je dit met Puppy nog wel kan.

Meerdere gebruikers op je pc?

Je kan voor elke gebruiker van de computer een eigen werkomgeving maken, beveiligd met een wachtwoord. Je kan bij het opstarten kiezen welke werkomgeving in het geheugen moet worden geladen. Dat betekent ook dat wat de andere gebruiker ook uithaalt met de computer, jouw werkomgeving compleet veilig is. Daarnaast kan elke gebruiker dus kiezen welke browser hij/zij gebruikt, welke software er geladen moet worden enz. Jouw werkomgeving is dus volledig afgesloten van wie dan ook op de computer. Handig als je familie van dezelfde computer gebruik maakt.

Een flinke gebruikerscommunity met veel informatie

Problemen? Vragen? De kans is groot dat een andere Puppy gebruiker de antwoorden al klaar heeft. Google is je beste vriend op dit gebied. Er zijn fora en groepen op Facebook van Puppy Linux gebruikers.

Internetbankieren

Zelfs al ben je de grootste Windows-fan op aarde, dan zal je toch toe moeten geven dat Windows nogal vaak de achterdeur laat openstaan met alle gevolgen van dien. Als je twijfelt op Puppy Linux wel zo'n goed alternatief is lees het onderstaande advies van de consumentenbond maar eens:

Ben je een zelfstandig ondernemer of beheer je grote sommen geld? Overweeg dan om te internetbankieren op een speciale computer die je nergens anders voor gebruikt. Je kan zo'n bankier-pc eventueel uitrusten met een extra veilig besturingsysteem, zoals Ubuntu of een andere versie van Linux. Helemaal veilig wordt het als je hiervoor een 'live' dvd of usb-stick gebruikt en dus het besturingsysteem elke keer schoon opstart.

Bovenstaande is iets waar Puppy in uitblinkt. Je denkt nu ongetwijfeld dat het jou niet overkomt maar is voorkomen niet beter dan genezen? Een uurtje of twee je verdiepen in Puppy Linux kan je veel ellende (en dus weer tijd...) besparen in de toekomst.

Je bent nooit meer bang om je computer uit te zetten

Je kent het vast wel: je moet even weg en je zit net achter je laptop. Je twijfelt. Windows is net klaar met opstarten en is nu bezig met updates.. wat moet je doen? Stel je nu eens voor dat je je daar nooit meer zorgen om hoeft te maken. Bij Puppy ben je binnen een minuut weer online en staat je werk voor je neus, elke keer weer.

Veiligheid

Het is gewoonweg een feit dat Windows altijd interessant is voor virusmakers omdat gewoonweg bijna iedereen daar gebruik van maakt. Je kan sowieso al de veiligheid verhogen door Puppy te gebruiken voor je internetbankieren, maar Puppy heeft meer mogelijkheden om je data te beveiligen.

Puppy naast Windows

Hoewel Microsoft er alles aan doet om te voorkomen dat je Linux naast Windows installeert kan je in het algemeen Puppy Linux gewoon naast Windows installeren zonder dat er ook maar iets veranderd aan je Windows. Zo kan je op je gemakje Puppy onderzoeken en altijd terugkeren naar Windows wanneer je wilt.

Puppy Linux 'runs on everything'

Het maakt Puppy niks uit of je computer oud of nieuw is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je computer 'wel het besturingssyteem aankan'. Dat biedt ook hoop voor de toekomst, je kan je computer dus blijven gebruiken zolang de hardware het niet begeeft.

Puppy Linux zit tjokkievol software

Voor een kleine distributie bezit Puppy een verbazingwekkend arsenaal aan software. Daarnaast kan je met de Package Manager makkelijk software installeren en ook weer weghalen.

Pas je computer aan naar jouw wensen

Puppy Linux heeft misschien een paar eigenaardigheden waar de meeste Windows gebruikers erg aan zullen moeten wennen. De hoofdzaak is eigenlijk de Rox Bestandsmanager die wat mij betreft volstrekt ongeschikt is voor Windows gebruikers, maar zeer geschikt is voor programmeurs. Als je overigens wat langer werkt met Rox en je er wat in verdiept ontdek je eigenlijk dat het misschien wel de beste bestandsmanager is die je ooit gaat tegenkomen. Maar als je begint met Puppy kan je er eigenlijk niks mee.

Je kan dit echter makkelijk oplossen: door via de Package manager simpelweg een andere bestandsmanager te installeren. Een paar klikken en hoppa je kan aan de slag. Een hele goede bestandsmanager is PCmanFM of Nautilus.

Makkelijk backupsysteem

Puppy heeft iets bijzonders: het hele bestandssysteem zit slechts in één bestand ingepakt. Dat maakt backup natuurlijk erg makkelijk: gooi het naar Google Drive of usb-stick en je bent klaar. Mocht er wat gebeuren dan heb je zo het hele systeem en al je bestanden terug in een oogwenk! Let wel even op dat als je gebruik maakt van Google Drive of andere cloud-oplossingen dat je je bestand beveiligd met een wachtwoord, anders kijken de Tech-multinationals over je schouder mee. Wat ik altijd doe is bestanden 'inpakken' met een wachtwoord voordat ik het in de cloud zet. Heb je daar geen zin in, zet het dan op een usb-stick.

Daarnaast kan je het bestandssysteem en je data scheiden. Het bestandssysteem wordt in het geheugen geladen (en is altijd vervangbaar door je Puppy-cd of usb) en je data kan je op de harde schijf laten. Je kan dan een backup van het bestandssysteem maken en een backup van al je data op je harde schijf wanneer je dat nodig acht. Zo wordt systeembeheer wel erg makkelijk, je weet namelijk precies wat er gebeurt met je computer dus je kan weer rustig slapen.

Met een paar klikken een programmeeromgeving

Wil je programmeren? Websites ontwikkelen? Software ontwikkelen? Dan zijn er vele mogelijkheden. Puppy heeft een enorme keuze aan programmeer-modules die je actief kunt maken wanneer je wilt.

Conclusie

Is Puppy het ideale besturingssysteem? Nee, dat bestaat niet. Net zoals bij Windows loop je wel eens tegen zaken aan die je niet aan de praat krijgt. Maar ik wil gewoonweg een besturingssysteem dat mijn dagelijkse computerleven eenvoudiger maakt, en niet moeilijker. En dat ik niet een kwartier hoeft te wachten tot mijn computer is opgestart. En dat ik mijn computer nog jaren en jaren kan blijven gebruiken zonder problemen. Enzovoort... Ik denk dat je de boodschap wel begrijpt inmiddels.