Puppy Linux software installeren

Je bent misschien gewend aan Windows en dus: je zoekt iets op op internet, downloaden en installeren maar. Dit is reuze makkelijk natuurlijk maar ook de reden dat er virussen (en/of andere ellende) meekomen.

Bij Linux is software installeren andere koek, maar ook niet moeilijk verder. Je moet er gewoon even aan wennen. En je zal ook op een bepaald moment de voordelen ervan gaan inzien, want je hoeft je niet druk te maken of je software wel in orde is.

Laat ik het even uitleggen hoe het ongeveer in elkaar steekt. Elke 'grote' Linux distributie zoals Ubuntu of Debian heeft zijn eigen archiefkast met software. Maar omdat Debian de oermoeder is waar Ubuntu weer op is gebaseerd kun bij Ubuntu ook gebruik maken van de archiefkast van Debian. Puppy maakt ook gebruik van deze archiefkasten voor de software, dus in principe werk je met Ubuntu/Debian software bij Puppy.

En hoe weet je dan welke software je nodig hebt? Daar kan Google je mee helpen. Zoek maar eens naar de beste foto-editor in Linux enz. Als je in het Engels zoekt heb je meer kans op success.

Maak gebruik van het levendige Puppy Linux Forum!

Werkelijk een schat aan informatie is te vinden op het forum van Puppy Linux gebruikers. Doe er je voordeel mee en schrijf je in!

Puppy Linux Forum

De Puppy Package Manager

De package manager is eigenlijk de eerste plek waar je gaat zoeken naar software. En waar je software kunt installeren en uiteraard software kunt verwijderen.

Informatie over de Package Manager

In de regel kan je zo meestal wel software vinden en installeren, maar soms kan je iets niet vinden of lukt het niet om duistere redenen. Laat dan niet het hoofd hangen en lees verder.

PKG

Je kan ook software op een ietwat andere manier installeren als het niet lukt met de Package Manager. Dit kan via PKGDIALOG.

Waarom? PKG werkt anders waardoor je software kunt vinden die in de Package Manager soms gewoonweg niet voorkomt. Ik vind het wat minder omslachtig allemaal en het geeft een beter overzicht. Je kunt PKGDIALOG starten in de Terminal (voer het wel in met kleine letters Linux is picky wat dat betreft).

Hieronder een voorbeeld hoe je FileZilla installeert.

Selecteer met de spatiebalk. Er verschijnt een * voor datgene wat je geselecteerd hebt. Je hoeft de rest niet te selecteren, PKG zal alle benodigde pakketten downloaden.

Bevestig met Enter

Nu even geduld...

Finished? Druk op Return en klaar!

SFS-files oftewel Squashed File Systems...?

Iets wat je ook gaat tegenkomen bij Puppy zijn sfs-files. Dit zijn vrij grote bestanden en je hoeft er eigenlijk alleen maar op te klikken om ze te installeren. Dit is vaak lijvige software die je kan installeren en de-installeren naar behoefte. Met slechts een klik!

PET-files...?

Ook hebben soms andere gebruikers kant- en klare software voor je gemaakt om te installeren in de vorm van pet-files. Ook simpelweg op klikken en installeren maar.

DEB-files...?

Puppy kan ook omgaan met .deb bestanden. Dit zijn eigenlijk installatie-bestanden die gemaakt zijn voor de distributie Debian. Succes is hier overigens niet gegarandeerd maar proberen kan altijd.