Puppy Linux Installatie op je computer

Puppy Linux verandert niks aan je computer! Je kan dus opstarten vanaf een CD of USB-stick, er zal niks aan je systeem worden veranderd. Puppy is ook eigenlijk gemaakt om niette installeren maar om portable te zijn. Puppy is bovendien zo klein dat Puppy gebruikers vaak meerdere soorten Puppies op hun computer hebben.

CD-ROM

USB

De bedoeling is nu dat je computer opstart vanaf cd-rom of usb-stick. Herstart je computer en druk gelijk op de boot-menu toets... huh wat is dat? Als je opstart kan je met een toets kiezen van welk medium je opstart. Het staat soms vrij kort op het scherm en misschien weet je niet welke toets je moet hebben. Deze tabel kan je helpen:

Computer Model BIOS key(s) Boot Menu UEFI
Acer F1, F2, Ctrl+Alt+Esc Esc, F2,F9 ,F12
Asus F9, Esc, Del, F2 Esc, F8, F10
Dell F2 F12
HP F2, F12 ESC, F9,
Lenovo F2 F12
Samsung Esc F2
Sony Vaio F1, F2, F3 F11
Toshiba F1, Esc F12

Krijg je een foutmelding dat je niet kan opstarten vanaf de usb-stick? Ga dan (weer met een toets) in je BIOS en zet Secure boot naar Disabled.

Puppy Linux en UEFI

Misschien krijg je nu weer een foutmelding met Wrong EFI-signature of zoiets en kan je nog steeds niet opstarten van je usb-stick. Ik dacht in het begin dat dit weer een vondst was van Microsof(t) om je het leven verder zuur te maken als je een ander besturingssysteem zou willen maar daar zat ik naast. EFI is in het leven geroepen omdat harde schijven steeds groter werden en je deze ook moet kunnen benaderen.

  1. Zorg voor een lege usb-stick.
  2. Maak op de usb-stick een folder EFI en daaronder een folder boot (EFI/boot).
  3. Download boot64.efi en grub.cfg van deze website.
  4. Kopieer boot64.efi naar de directory EFI/boot en grub.cfg naar de root van je usb-stick.

De inhoud van je usb-stick moet er nu zo uitzien:

USB stick

Je kan nu weer bovenaan beginnen en Puppy op je usb-stick zetten en vervolgens opnieuw opstarten.

Verder met Puppy Linux

Gelukt? Fijn, dan ben je nu een heel eind. Puppy is opgestart vanaf je cd of usb en staat nu in het geheugen van je computer. Je harde schijven staan als het goed is linksonder vermeld op het scherm (sda1,sda2 etc.). Windows heeft vaak een rommeltje van je harde schijf gemaakt en je harde schijf in delen opgesplitst (en vaak ondergekakt met enorm veel bestanden). Misschien begin je ook nu door te krijgen wat een gedrocht Microsoft Windows eigenlijk is vergeleken met Puppy Linux!

Fun facts!

Heb je Puppy opgestart dan is het zeer makkelijk is om je harde schijf in te richten/formatteren met Gparted:

Je kan partities aanmaken of de hele boel schoonvegen, wat vaak nodig is als je Windows hebt gebruikt. Windows heeft vaak vijf partities aangemaakt en volgekakt met bestanden.

Je kan met Puppy Linux ook onderzoeken hoe je computer in elkaar zit. Je tovert zo een hardware-rapport voor je neus:

Als je dus denkt dat je hardware problemen hebt of je wilt weten welke grafische kaart in je computer hebt zitten: zo gebeurt!

Je hoeft eigenlijk nu niet verder en je kan elke keer Puppy opstarten vanaf je usb-stick als je wilt. Als je klaar bent met rondkijken kan je Puppy Linux afsluiten:

Puppy zal vragen of je een Savefile wilt maken. Wat is dat nu weer?

Puppy instellingen opslaan.

Als je Puppy de eerste keer niet hebt geïnstalleerd op je harde schijf en bent opgestart vanaf bijvoorbeeld cd-rom of usb-stick dan zal Puppy vragen of je de instellingen wilt opslaan in een 'Savefile'. Je kan dit bestand op je harde schijf van je computer plaatsen of weer op de usb-stick waarvan je bent opgestart. Puppy zoekt de volgende keer dat je opstart op alle media van je computer naar een Savefile, dus waar je het neerpleurt maakt niet uit!

Puppy op je harde schijf installeren

Natuurlijk is het handig om Puppy op je computer te hebben als voornaamste besturingssysteem. Alhoewel installeren voor mij gesneden koek is zal het voor jou misschien lastig zijn. Want je snapt in het begin niet wat er allemaal gevraagd wordt, dat was bij mij ook zo. Dus trok ik een oude laptop uit de kast en ging ik maar expirimenteren, en misschien moet jij dat ook doen. Puppy Linux is voor computeraars gemaakt die zelf een beetje willen rommelen, en niet voor computergebruikers die willen dat alles voor ze geregeld wordt door een IT-bureau. Dat is ook juist het leuke aspect van Puppy Linux! En jij bent vervolgens de baas over je computer, en niet een tech-multinational. Voor mij al reden genoeg om even wat nieuwe dingen te leren.

Alle informatie over hoe te starten met Puppy Linux

Wat tips

Een bootrecord installeren

Okay, je wilt van Windows af en je wilt Puppy Linux dus gewoon op je harde schijf zetten. Dit gaat ongeveer als volgt.