XUbuntu 20

Welkom op de pagina van wat mij betreft een absolute Linux-topper: xUbuntu. Ik heb altijd het advies gegeven als je van Windows af wilt, installeer dan xUbuntu! De systeemeisen zijn laag en alles werkt al gelijk, waardoor je wat makkelijker van Windows af kan kicken.

Website xUbuntu Website lUbuntu

xUbuntu installatie door mijzelf?

Heb ik voor jou een xUbuntu installatie verzorgt? Dat is dan fijn want dan heb je altijd de laatste versie. Deze gaat drie jaar mee inclusief veiligheids-updates, maar je kunt hem daarna ook nog zonder problemen drie jaar blijven gebruiken. Dus in totaal zes jaar. Daarnaast heb ik xUbuntu ook 'getuned' wat betekent dat ik hem hier en daar wat sneller heb gemaakt en nog gebruikersvriendelijker.

Hier volgens nog wat tips over het hoe en wat:

Bureaublad

Als je computer netjes is opgestart zie je als eerste het Bureaublad. Op je bureaublad staan wat icoontjes waar je op moet dubbelklikken (dus net zoals bij Windows) om de software te starten.

Wachtwoord

Er wordt soms gevraagd door je computer om een wachtwoord als er wat geïnstalleerd moet worden. Dit wachtwoord heb je aangegeven bij de installatie of dit staat vermeld op je bureaublad in een tekstbestandje. Als je wel zo'n beetje je wachtwoord weet zou ik het bestandje weghalen.

Zo pas je je naam aan en eventueel je wachtwoord:

  • Klik linksonder op het Menu
  • Kies voor Gebruikers en groepen
  • En hier kan je je naam wijzigen en zelfs je wachtwoord.

Zorg wel dat je je wachtwoord goed onthoudt.

Je computer uitzetten

Zet altijd netjes je computer uit, dan blijft je computer goed in orde. Ga dus niet telkens de stroom erafhalen om de computer uit te zetten, dat is vragen om moeilijkheden.

  • Klik linksonder op het Menu
  • Kies vervolgens rechtboven het menu de knop die hier rechts (in het groot) staat
  • Kies vervolgens voor Afsluiten

Apparaten aankoppelen

Als je iets aankoppelt zoals een usb-stick dan verschijnt er een icoontje op je bureaublad en zal de inhoud gelijk worden getoond. Wil je je usbstick weer verwijder klik dan op het icoontje met de rechtermuisknop en kies voor ontkoppelen. Trek nooit 'zomaar' je usb-stick dus uit de computer, want dan zullen eventuele bestanden niet goed worden gekopïeerd op de usbstick.

Geweldige software!

Er is voor xUbuntu een geweldige grote hoop software beschikbaar. Er zit al een hoop ingebouwd maar er erg veel beschikbaar via het Software Centrum. Klik hier voor een lijst met bekende software voor Linux.

... binnenkort volgt hier meer!